Noord Zuid Kungfu

中國功夫
Zhongguo Gongfu “Chinees Kungfu”

Kungfu is een algemene benaming voor Chinese vechtkunsten en met name gebruikt voor de traditionele stijlen. De term kungfu is populair geworden in de jaren zeventig met de komst van de kungfu films uit Hong Kong. Het betekent eigenlijk ‘vaardigheid’ en kan in vele vakgebieden gebruikt worden. Zo kan een kok of een taxichauffeur ook ‘kungfu’ hebben.

Tegenwoordig is ook de meer correctere benaming ‘Wushu’, hetgeen letterlijk ‘vechtkunst’ betekent, steeds meer in zwang. Echter wordt de term Wushu in de Westerse wereld meer in verband gebracht met de moderne, acrobatische competitieve stijlen afkomstig van het vaste land van China gecreëerd voor en door de communistische partij van China.

Het Noord Zuid Kungfu staat van die ontwikkeling helemaal los. Voordat de communisten in China aan de macht gekomen zijn onze stijl in de Chinese gemeenschappen van Zuid Oost Azië terecht gekomen. Daarom is er voor gekozen de term ‘Kungfu’ de voorkeur te geven.
Het Kungfu komt voort uit de Chinese cultuur en om een goed begrip en inzicht te krijgen in de Chinese vechtkunst is een interesse in de Chinese cultuur onontbeerlijk.

Noord Zuid Kungfu

南北少林國術
Nan Bei Shaolin Guoshu “Noord Zuid Kungfu”

Noord Zuid Kungfu is een Chinese vechtkunst. Nadrukkelijk géén vechtsport. Het is een traditionele kungfu stijl, in de zin dat er niet getraind word voor deelname aan wedstrijden.

Een vechtkunst dus. Maar Noord Zuid Kungfu is geen ‘kunst’ in de zin van show elementen, hoge sprongen, extreem flitsende bewegingen of andere acrobatische elementen die niet veel met kungfu te maken hebben. Meer de kunst van het blijven zoeken naar verbetering in eigen bewegingen, beheersen van technieken, zoeken naar vloeiendheid, ademhaling,balans, doorzettingsvermogen, explosiviteit etc.

In de Chinese traditionele cultuur, waarin het kungfu in ontstaan is, is het de gewoonte dat informatie stukje bij beetje vrijgegeven wordt op het moment dat een leerling daar klaar voor is . Belangrijke informatie zijn dingen die vaak worden herhaald tijdens de trainingen. Hierdoor krijgt de stijl met de tijd steeds meer diepgang.

Noord Zuid Kungfu is een zogenaamde eclectische stijl en een voortzetting van de stijl van Master S.B. Lee zoals ik die vanaf 1992 tot nu toe bestudeer. Belangrijkste invloed en basis van onze stijl is (Zuid) Shaolin uit de Chinese gemeenschap van Zuid Oost Azië. Daarnaast zijn er duidelijke elementen van andere Zuid Chinese stijlen zoals Hung Gar, Choy Lee Fat en Wing Chun. Door de sterke invloed van het Shaolin komen boeddhistische filosofische elementen voor in Noord Zuid Kungfu.

Zoetermeer 2003

Eigenschappen die onze stijl gemeen heeft met andere zogenaamde ‘zuidelijke’ stijlen zijn de lage stevig standen en no-nonsense bewegingen. Alhoewel niet voor de show of demonstratie ontworpen zijn de bewegingen, mits correct uitgevoerd, mooi en sierlijk om te zien.

In het Noord Zuid Kungfu blijft men over het algemeen met beide voeten op de grond, bewegingen zijn relatief eenvoudig in vergelijk met andere (moderne) Chinese vechtkunsten.

De term “Noord Zuid” (南北) kan men heel letterlijk nemen, maar goed vertaald betekend het: “afkomstig vanuit heel China”. Het gaat niet één specifieke vorm van Shaolin of kungfu is maar een versie die ontstaan is na bestudering van vele verschillende stijlen door de jaren heen.

Een bekend gezegde in de vechtsport is: “Southern fists and Northern kicks” (南拳北腿). Het is een manier om aan te geven dat de vechtkunsten in heel China voor komen en elk deel van China zijn eigen karakteristieke vorm heeft.

Het kungfu kan ingezet worden ter verdediging, maar het is geen pure verdedigingssport of zelfverdedigingscursus. Het uitgangspunt is dat in principe alle bewegingen een praktische toepassing hebben, maar er wordt niet eindeloos gezocht naar zelfverdediging scenario’s.

Kungfu Zoetermeer